Middels | Ca. 2 timer
Mange spiser helstekt kalkun til jul eller nyttår, men ofte kan det være lettere å tilberede en del av den store fuglen. Helstekt kalkunbryst passer godt hvis dere er få gjester til bords.
Ingredienser
Hovedingredienser
- 1 stk
- ½ ts
- ½ ts
- 3 ss
- 1 dl
- 2 dl
- 2 stk
- 2 stk
- 2 stk
- 2 dl
- 1 dl
- kalkunbryst, marinert
- flaksalt
- sort pepper
- olje til steking
- sherry, kan erstattes med vann
- appelsin- eller klementinsaft
- rosmarinkvister / 1 kvist timian
- båter hvitløk med skall
- sjalottløk
- kyllingkraft
- fløte
Klementinsalat
- 5 stk
- 35 g
- 1 ss
- 1 klype
- klementiner
- ruccola
- olivenolje
- salt og pepper
Rosmarinpoteter
- 1.5 kg
- 1 dl
- ½ ss
- 1 ts
- 2 ss
- mandelpotet
- olivenolje
- flaksalt
- pepper
- grovhakket rosmarin
Fremgangsmåte
Hovedingredienser
- Temperer kalkunbrystet på kjøkkenbenken i ca. 30 minutter. Forvarm stekeovnen til 120 °C.
- Ta kalkunbrystet ut av posen og legg det over i en ildfast form. Krydre med salt og pepper og gni skinnet med litt olje.
- Skrell og del sjalottløk i grove biter. Legg rosmarin, timian, hvitløk og sjalottløk rundt kalkunbrystet, og hell i sherry og klementinsaft.
- Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Stek kalkunbrystet i ca. 1 time, til kjernetemperatur er 65 °C
- Sett opp temperaturen til 250 °C. Stek i 5–10 minutter til skinnet får en gyllen farge og steketermometeret viser kjernetemperatur på 66 °C. Ta kalkunbrystet ut av formen og la det hvile i minimum 20 minutter før servering.
- Sil sjyen som har dannet seg i bunnen av ovnsformen over i en kjele. Hell i fløte og kyllingkraften og kok opp. Smak til med salt og pepper.
Klementinsalat
- Skrell klementinene og del dem i biter eller skiver. Vend klementinene med ruccola, olje, salt og pepper.
- Skjær kalkunfileten i skiver og server den med fløtesaus og klementinsalat til. Rosmarinpoteter kan også serveres til.
Rosmarinpoteter
- Forvarm stekeovnen til 200 °C. Skjær potetene i grove biter hvis de er store. Vend potetene med olivenolje, salt, pepper og rosmarin, og ha dem over i en langpanne. Stek potetene i ovnen i ca. 35 minutter eller til de er gylne.